top of page
  • Elsa Iverson

#DarkandDrearytoBrightandCheery Kitchen Remodel



The vision was to take this dark, closed-in kitchen and make it feel inviting and functional; a place where this lovely family of four could make memories for years to come. We were brought on to this project by Tankersley Construction, who perfectly brought our vision to life. Their organization and attention to detail make them one of the best construction companies in the area and a pleasure to work with.



To keep the same layout for the kitchen but make the space more usable, we took out the pocket door separating the dining room and kitchen, and put in an archway. This really opened up the space and softened up the harsh lines with the beautiful arch.


By adding a banquette to the dining nook and extending the cabinets, the kitchen was able to maximize functionality. To do this, a window was removed in the existing area, but with the new materials in the space, it looks brighter and more intentional. The new design connects the dining nook so it extends the kitchen space making it more usable and practical for the family.



Perhaps our favorite addition to the kitchen remodel was adding in a hidden pantry. The hidden pantry is flush with the refrigerator, making it look seamless. Once you open the doors, you step into the walk-in pantry which has ample space for storing food and extra kitchen supplies.




In addition to making functional improvements, there was also a major overhaul of the materials and design of the kitchen. It was important for us to bring in character and brighten the space. We used the shade Natural Cream by Benjamin Moore to lighten the new cabinets, which highlighted the craftsmanship of the flush inset cabinets. We also love how the brass accents stand out, adding character and texture. For hardware, we used Emtek in Satin Brass. To contrast the warm tones of the cabinets and hardware, we installed an incredible Quartz slab from Bedrosians, which has cool-toned veining. We brought the slab up on the range wall and capped it with a small ledge that adds a unique detail and is great for placing decor items. This detail also draws the eye up to the beautiful custom plaster range hood.





To the right of the range wall, in the tower, we added an appliance garage, and three small spice pull-outs. We were challenged by the angle of this corner, but are so pleased with how it turned out. The small spice drawers really add character and a customized feel to the kitchen.








It was important in our design to bring light in and make the kitchen feel more open by updating the existing window above the sink with an extra large picture window. To add texture to the wall above the sink, we added handmade 4x4 Zellige tiles in Moroccan Sea Salt. For the lighting, we wanted them to add a traditional feel with the aged brass, with modern elements being added by the shapes of the lights.






After bringing the cabinets to the ceiling, there was ample closed cabinets throughout. To bring balance, we thought it would be a nice touch to create a hutch with glass cabinet fronts. We love that even with all the cabinets, the hutch keeps the kitchen feeling open and airy.


As you walk through the kitchen, it leads into the large family room. This space underwent a significant renovation to update the design and make it more family friendly. We began by removing a large wet bar and brick fireplace. For the new owners, they wanted to make this area feel like a place where they could relax and watch movies as a family. We changed the layout of the room, kept the location of the fireplace, but changed the surround and mantle. Flanking the fireplace we added custom built-ins. We made the bottom cabinets closed, and open shelving on the top. This allowed the family to have more functional storage and a place to display decor. The cabinets in the Family Room were painted Alabaster by Benjamin Moore which was in keeping with the rest of the house. For flooring throughout the house, we added European Oak hardwood flooring. This really added a modern traditional look to the space that feels dimensional and cohesive.




This was a beautiful home to update. It had such great bones but needed new life to be breathed into it. We are so delighted to have worked with such a wonderful family and help them create their forever home.




0 comments
bottom of page