top of page
  • Elsa Iverson

Creating a #SuburbanSanctuary

The process of designing a home is always an exciting challenge, but designing an addition and remodeling multiple rooms at once can be even more complex. Such was the case for a recent residential interior design project that we had the pleasure of working on. The project was for a lovely family who wanted to add more space to their single-family home and renovate their living room and kitchen. The goal was to create a cohesive and functional living space that met the family's needs while also reflecting their personal style, so began the #suburbansanctuary.


Our inspiration for the design plan was to incorporate natural wood finishes, stone, and earthy color tones, to create a warm and inviting atmosphere throughout the home. The natural elements added texture and depth to the design, providing a sense of balance and harmony.





The first step of the project was to design the addition, which would serve as a new living area for the family. We worked closely with the homeowners to understand their needs and preferences, and ultimately settled on a design that added a spacious living room with plenty of natural light. To complement the existing architecture of the home, we chose materials and finishes that matched the existing structure while still adding a modern touch.


Once the addition was complete, we turned our attention to the existing living room and kitchen. Our goal was to create a cohesive design that seamlessly integrated the new addition with the existing space. In the kitchen, we completely renovated and reconfigured the layout to create a more functional and modern design. We chose new cabinetry, countertops, and appliances, and we also added a new island for additional counter space and a peninsula to provide seating. To add some personality to the space, we added a large glass cabinet to display the family's prized belongings and chose a backsplash with a subtle, but unique pattern.




When we first walked the space, there were low drop ceilings that made the space feel tight and closed in. To correct this, we opened up the drop ceiling to create a vaulted ceiling, The addition of a vaulted ceiling introduces a sense of height and grandeur to the room, making it feel more spacious and open. We then added a beam which spans the kitchen and formal living room. While the beam is not structural, it provides a much needed natural element that is incorporated throughout the design and ties in with the wood on the vent hood.



Another significant change made to the home was removing windows in the family room to create built-ins flanking the fireplace. This change allowed us to maximize the available space and create a more cohesive and functional living area. The built-ins provided additional storage and display space while also serving as a focal point in the room.



The coffee/bar nook was strategically placed between the new oversized family room and the kitchen. This allowed for easy access and flow between the twos paces. The addition of this feature added another layer of functionality to the home, creating a space for the homeowners to entertain guests or get their barista-level coffee at home.




To add a dramatic touch, we incorporated a moody navy color on the cabinets of the coffee nook. The dark blue contrasted beautifully with the natural wood finishes and light walls, creating a stunning visual impact in the space. The blue color also added a sense of depth and sophistication, elevating the design to the next level.


The combination of natural elements, organic materials, and transitional style created a beautiful and timeless design that the homeowners loved. The design reflected their personal style while also creating a comfortable and inviting space for them to enjoy with their family and friends.



0 comments

Comments


bottom of page